Echipament la munte[2] – incaltamintea

In primul rand, incaltamintea! La munte mergem.

Bocanci La Sportiva – trekking, 3 sezoane

In ce priveste incaltamintea pentru munte, criteriile sunt mai multe. Exista, asadar, mai multe moduri in care se poate face impartirea aceasta. Pentru simplificare, eu am ales urmatoarea impartire: incaltaminte de 3 sezoane si incaltaminte de iarna. Pentru incaltamintea de 3 sezoane (primavara-vara-toamna) putem avem bocanci pe glezna sau nu, dar si sandale de munte. Sandalele se folosesc pentru odihnirea piciorului, in zona unde se campeaza, in special vara. Incaltamintea sub glezna este recomandata vara, cu greutate mica in spate. Incaltamintea de 3 sezoane propriu-zisa este cea care acopera si glezna, pentru stabilitate si asigura si confort ridicat la deplasari lungi, cu greutate in spate.

Asadar, pentru ture de o zi, in Retezat, avem nevoie de bocanci de 3 sezoane. Putem achizitiona si o pereche de sandale pentru relaxarea piciorului atunci cand nu suntem pe traseu (sau pentru trasee de vara, usoare). Pentru ture de iarna exista bocanci speciali, conceputi pentru zapada.

La bocancii de 3 sezoane sunt importante: talpa, impermeabilitatea, aerisirea, elementele de intaritura. Este bine ca talpa sa fie Vibram, cu membrana Goretex (sau ceva asemanator, care asigura o oarecare impermeabilitate si transpiratie-aerisire) sau, mai bine, eVent sau Epic. Pentru detalii studiati respectivele tehnologii.

Doar in ultimul rand va veti uita la aspect si la forma, cand aveti de ales. Detaliile tehnice primeaza si trebuie intelese corect.

Daca alte articole de imbracaminte pot fi achizitionate si din alta parte, incaltamintea trebuie neaparat sa fie de la producator cu renume (o gasiti la firmele de specialitate).

Odata cu incaltamintea se mai achizitioneaza: solutie de curatare, solutie de tratare si solutie antibacteriala pentru interior. Acestea trebuie sa fie compatibile cu tipurile de membrana si material folosite.

Adiacent, sugerez achizitionarea de: sosete de munte (cu intarituri si tratate antibacterial, special concepute pentru activitati de munte; sunt realizate pentru a fi folosite la anumite temperaturi, specificate pe eticheta) si parazapezi (eu sugerez parazapezile mici, neaparat cu partea de sub bocanc din metal), branturi compatibile, sireturi de rezerva.

Atentionari: echipamentul de munte este tehnic. El trebuie intretinut corespuzator. Este si cazul bocancilor. Folositi doar acele solutii compatibile cu tehnologia si doar acele echipamente adiacente (branturi etc) care se potrivesc si nu strica echipamentul.

Firme: La Sportiva, Salomon, Scarpa etc.

Alte sfaturi: alegeti boncancul la magazin (nu comandati pe net), fiindca marimile difera putin de nevoia reala a piciorului, dupa caz; incercati mai multe marimi de la acelasi bocanc; cand incercati bocancul folositi sosete de tipul celor pe care le veti purta la munte. Piciorul nu trebuie sa fie strans in bocanc, dar nici bocanul nu trebuie sa fie prea mare. Bocancul trebuie incercat cu sireturile legate, facand fandari. Luati in considerare ca la munte nu mergem drept (uneori urcam abrupt, alteori coboram).

Pentru intretinerea bocancului se vor respecta detaliile tehnice specificate pe ambalaj.

––––––––––––––-

[1] http://www.munte.org/?p=18

[2] http://www.transmix.ro/stiati-ca/249-gore-tex-materialul-minune.html

[3] http://blog.mountainbear.ro/know-how/curatarea-spalarea-si-tratarea-echipamentului-informatii-si-recomanadari-generale/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s