Echipament la munte[1] – generalitati

Ce echipament sa purtam la munte? Inainte sa scriu cateva articole speciale pentru fiecare tip de echipament in parte (incaltaminte, imbracaminte etc), as vrea sa fac unele precizari importante, avand in vedere plaja larga de produse tehnice de pe piata. In acelasi timp, aceste sfaturi sunt si trebuie luate ca din partea unui amator (cu o experienta oarecare) si nu se adreseaza acelor activitati care necesita o pregatire tehnica speciala (alpinism etc).

In primul rand, cateva intrebari care sa ne incadreze cautarea:

1. Pentru ce ai nevoie de echipament? Pentru plimbari, pentru trasee, pentru expeditii (trasee de munte care se continua pe parcursul a cel putin 5-7 zile).

2. Unde vei merge la munte? In diverse tari, in diversi munti e nevoie sau nu de un animit tip de echipament.

3. Cand vei merge la munte? E vorba despre zile alese conform cu realitatea meteo concreta sau e vorba de un concediu planificat mai din timp si pe care nu-l poti schimba.

Iata cateva intrebari care sa ne ajute sa ne clarificam intentiile in ce priveste achizitia de echipament. La acestea le veti adauga pe ale dvs, care vor veni de la sine atunci cand veti incepe sa cercetati. Exista si cateva articole foarte bune pe internet, pe care sa le cititi.

Asadar, sa ne imaginam un exemplu sugestiv: ma intereseaza sa merg la munte vara, la noi in tara, in weekend, sa urc pe varfuri de peste 2000m, sa dorm in cort, indiferent de vremea de afara (evident, nu merg daca e vreme cu ploi abundente, dar nu ma deranjeaza daca nu e doar soara fara pic de nori), pe trasee de munte alese dinainte. Pentru aceasta trebuie sa stiu ca nu am nevoie, de exemplu, de un cort cu un grad de impermeabilitate foarte ridicat (criteriu necesar in tari unde precipitatiile si umiditatea in aer sunt la ordinea zilei) dar nici nu trebuie sa caut ceva foarte ieftin fara sa ma uit la detaliile tehnice. De asemenea, am nevoie de bocanci de munte, nu de sandale (bocanci de 3 sezoane) care sa ma ajute (nu second-hand, neaparat de la un producator specializat pe asa ceva).

De aici rezulta un prim principiu important in definirea cadrului pentru achizitionarea de echipament de munte: scopul determina echipamentul.

Apoi, trebuie sa stim ca echipamentul de munte este compus din anumite articole, pe care trebuie sa le studiem individual si sa achizitionam ceea ce avem nevoie in cunostinta de cauza. Nu ezitati sa intrebati pe cei care cunosc echipamentul (profesionisti in ale muntelui, practicanti care folosesc deja echipament), cercetati, faceti-va temele inainte sa incepeti investitia. Ca nu cumva sa cumparati ceva nefolositor degeaba.

In al treilea rand, echipamentul de munte necesita investitie financiara serioasa. Aceasta e bine sa fie facuta progresiv, dar nu aleatoriu. Nu mergem la munte cu umbrela si in slapi si nici nu cumparam un rucsac bun, pe care sa-l umplem cu mancare, fara sa ne asiguram ca avem, mai intai, incaltarile potrivite.

Alegerea echipamentului se face progresiv, incepand cu cele mai importante articole. Unele articole de munte NU trebuie sa lipseasca niciodata cand mergem la munte (bocancii, pelerina de ploaie, recipientul pentru apa etc). Altele pot fi achizitionate, dar nu trebuie intotdeauna (tricouri, bluze de corp etc) – nu mergem la munte cu tot ce avem! Voi prezenta in cele ce urmeaza cateva articole in care descriu cateva articole de munte, separat, pentru detaliere si clarificare.

Mai trebuie sa stim ca exista producatori specializati si cu traditie in domeniul echipamentului de munte, recomandat fiind sa cumparam echipament realizat de firme de specialitate. Ne putem face o lista cu producatori de valoare, daca ne intereseaza echipament de durata.

Apoi, vom lua in considerare faptul ca exista tehnologii speciale, caracteristice echipamentului de munte (fleece, vibram etc).

Mai bine sa achizitionam echipament mai scump si mai bun, decat mai ieftin si mai prost. Echipamentul din a doua categorie va necesita o inlocuire mai rapida (alti bani) si ne va aduce discomfort in folosire.

Sa nu uitam nici de tipul de activitate pe munte. Eu ma voi referi in cadrul acestui blog in special la trekking.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s