Potecile care urca din Gura Apei in Masivul Godeanu

Sub acest titlu as vrea sa ii atentionez pe vizitatorii fara experienta care aleg sa vina in aceasta zona. Din Gura Apei pleaca mai multe poteci spre varfurile Gugu sau Godeanu, interesul pentru Gugu fiind ridicat mai ales in randurile tinerilor care fie citesc legende pe internet cu privire la acest munte, fie se hotarasc pur si simplu sa-l viziteze, mai mult sau mai putin pregatiti. Aceste poteci sunt insa doar carari facute de ciobani, unele dintre ele mai putin umblate si este foarte usor sa te ratacesti plecand la drum neinformat.

Eram Sambata (10.09.2011) pe Lapusnicul Mic, unde raul e traversat de drumul forestier in lucru, intr-o scurta iesire la aer curat, fara intentia de a urca pe vreun traseu de munte. Discutam cu un angajat al PNR care fusese ani buni angajat al Ocolului Silvic din zona si care cunostea in amanunt traseele nemarcate, relieful, denumirile care nu sunt trecute pe hartile obisnuite etc. In tot acest timp un grup de patru tineri urcau cu rucsacii pe raul Lapusnicul Mic ajungand langa noi, putin buimaci si fara sa le vina sa creada ca noi am ajuns acolo pe drum, cu masina chiar…

Cautau o poteca pe care au identificat-o gresit pe o harta sumara a zonei. Asteptau sa gaseasca o poteca marcata si semnalizata. Era undeva pe la 3 dupamasa si ei inca nu au inceput urcarea spre Gugu, unde vroiau sa ajunga. Din ce ne-au spus se credeau in alta parte. Au avut „noroc” cu acel om care avea drum pe o astfel de poteca, pentru a ajunge la o inaugurare, alaturi de alti doi angajati ai PNR, pe care-i astepta.

Sugestia mea este sa va informati cat mai bine cu privire la accesul in Godeanu via carari nemarcate (fara marcaj) si pe cat posibil sa aveti puncte de reper clare cand vreti sa descoperiti urcarea pe o asemenea poteca de ciobani. Nu uitati sa luati legatura inainte sa plecati la drum cu reprezentati ai PNR, cu cei avizati si sa cereti ajutor. Nu e o rusine, ci o informare. E rusinos, pe de alta parte, sa va rataciti din prea multa incredere prosteasca in sine. Sau, mai grav, sa nu patiti ceva! Mai bine informati-va bine inainte si fiti siguri ca ati inteles exact.

Am descris deja accesul la poteca nemarcata, care urca spre Platforma Borascu, din valea Lapusnicul Mic si voi continua sa prezint si alte cai de acces nemarcate, pe masura ce voi ajunge pe acolo. Dar, pe langa astfel de informatii trebuie sa contactati PNR pentru o indrumare profesionista.

Acestea sunt doar niste sugestii si avertizari. Zona Retezat-Godeanu-Tarcu este complexa si necesita un bun studiu in cadrul planificarii unor iesiri pe traseele nemarcate. Sugerez vizitarea traseelor marcate si abia dupa o acumulare de experienta sa se viziteze si zonele mai putin umblate, cu o atitudine corecta si o pregatire adecvata.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s