Traseu Lac Gura Apei – Platforma Borascu, via Lapusnicul Mic[1]

Dupa o sapamana de ploi si vreme rece, soarele a reusit sa-si impuna punctul de vedere si vremea a fost prielnica in acest sfarsit de saptamana (9 Iulie 2011) pentru un nou traseu scurt, de o zi, in zona Muntilor Retezat. Am ales si de data aceasta un traseu fara marcaj, dar pe care l-am gasit in bune conditii, usor si intuitiv de urmat si des folosit de ciobani.

Ajungem cu masina la Gura Apei, trecem barajul de arocamente si continuam pe drumul forestier. Dupa ce ne platim intrarea in PNR (5 lei de persoana si 7 de masina), refuzand sa platim mai putin si sa nu primim bilete, continuam drumul spre coada lacului, drumul spre Rotunda. Mergem paralel cu Lapusnicul Mare, cam la aceeasi altitudine (cota drumului ramane in linii mari constanta), pana cand acesta urca si el spre a ne intalni. Ajungem la podul peste Lapusnicul Mare, in trecem, nu continuam spre Rotunda, ci facem dreapta pe drumul forestier care se intoarce spre Lacul Gura Apei, dar pe cealalta parte, spre Raul Baranu (Lapusnicul Mic).

Lapusnicul Mare, amonte in dreapta

Lapusnicul Mare, amonte in dreapta

Drum forestier spre Branu, in planul indepartat M-tii Tarcu

Drum forestier spre Branu, in planul indepartat M-tii Tarcu

Incepand de aici, drumul forestier este in foarte bune conditii, aproape fara nicio groapa, reconditionat. Nesperat de bun. Planuisem sa lasam masina aici, dar nu am putut sa refuzam invitatia de a constinua pe un drum intr-o atat de buna stare de functionare.

Peisajele incep sa devina ametitoare. Gasim un perete de piatra, pe care se grabeste un mic paraias cu apa proaspata.

Apa de munte, pa stanci

Apa de munte, pa stanci

Dupa ce trecem de piciorul cu care se sprijina muntele in Lac, vedem deja Raul Branu si incercam sa gasim cararea spre Platforma Borascu. Prin providenta divina a gasit niste ciobani care tocmai coborasera cu magarii si acestia ne-au aratat cararea si ne-au indrumat politicosi „tineti urmele noastre”, care era proaspete si care ne-au ajutat prin padure, desi traseul este relativ intuitiv.

Harta cu zona de interes a traseului

Harta cu zona de interes a traseului

Harta de mai sus e un print-screen de pe alpinet.org. Harti prea bune nu am gasit pe internet, iar ce am gasit nu prea se potriveste cu ceea ce am gasit pe teren. Zona aceasta este mai putin regasita in informatiile cartografice disponibile online. Dar voi pune o poza cu locul de unde am parasit drumul forestier. Ciobanii mi-au spus ca alta carare nu este. Pe harta, insa, cararea era la o distanta oarecare de paraul din apropierea ei, pe cand pe teren urci pe langa parau o oarecare portiune. Inca nu stiu de unde este diferenta aceasta, dar sper ca voi afla. Singura harta care se potriveste cu realitatea fizica este cea de mai sus. E posibils a fi existat un alt traseu cu ani in urma? Nu cred ca s-a schimbat cursul apei, fiind vorba de o vale. Daca stie cineva (vezi hartile cu Retezatul disponibile pe internet) sa ne spuna.

Ajungem, asadar, la locul de unde incepem urcarea prin padure. Iata o fotografie luata de deasupra. Un cioban ne-a aratat cararea, dupa ce s-a incaltat repede pana sa nu ne adulmece cainii. Coborasera cu mai multi magari sa ia „marfa” pentru stana si cu cateva oi.

Urcarea in padure

Urcarea in padure

Am ajuns tarziu, am inceput urcarea la 12:45, asa ca ne-am bucurat ca am gasit foarte repede drumul.

Aceasta este prima parte a traseului, asadar, care determina cum se ajunge pe drumul forestier pana la punctul de urcare prin padure. Pentru o mai clara imagine in identificarea locului de unde incepe cararea, luati in considerare ca imediat dupa ce treceti podul peste Lapusnicul Mare si intrati pe drumul din dreapta, care se intoarce spre Lacul Gura Apei (drumul forestier spre Lapusnicul Mic sau Branu), treceti un pod mic peste un rau care coboara furtunos din munte (din stanga, deci), care se numeste Borascu (se varsa in Lapusnicul Mare); continuati pana gasiti un mic paraias care curge in cascada pe stanca (vezi foto, mai sus) si apoi, cand gasiti al doilea rau (are pod, se varsa in Lapusnicul Mic) ati gasit inceputul cararii spre Platforma.

Iata si o descriere pe un print-screen Google Maps (clic pe imagine pentru zoom):

Harta_Google_Gura Apei-Borascu

Harta_Google_Gura Apei-Borascu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s