Gentiana – Retezat via Stanisoara (arhiva 2008)

Cabana Gentiana este un loc foarte bun pentru stabilirea sediului central intr-o iesire la munte de mai multe zile. Pentru cei care doresc sa stea cu cortul, am observat ca multi campeaza langa Lacul Bucura. Intr-adevar, de acolo se poate face orice traseu in Retezat. Dar si Gentiana este un bun punct de plecare.

Din Gentiana se poate face Retezatul fie prin Valea Pietrele (spre Lacul Bucura), fie prin Valea Stanisoara, fie prin Valea Galesului. Desigur, traseul recomandat este cel prin Valea Stanisoara. De obicei se poate face o bucla (daca aveti timp si vremea va permite), sa urcati prin Valea Stanisoara si sa coborati prin Valea Pietrele. In tura din 2008, descrisa in parte aici, noi asa am facut.

Coboram din Gentiala la cabana Pietrele, de unde se trece in Valea Stanisoara printr-o padure. De aici incepe traseul marcat triungi albastru spre Varful Retezat.

Spre Retezat in Pietrele

Dupa ce incepem urcarea prin padure, o parte din traseu am putea fi colegi de drum cu alti turisti care se indreapta spre Popasul Turistic Rausor. Acest traseu este marcat cu cruce albastra.

Traseul spre Rausor

Asa ca, urmam triungul albastru spre Retezat si suntem atenti sa nu o luam spre Rausor. Daca va treziti la Rausor, nu intrati in panica – se poate ajunge si din Valea Rausor, prin Valea Stevia, pe Varful Retezat, chiar pe doua trasee distincte (marcate). Glumesc cu trezitul la Rausor. La intersectia cu traseul spre Rausor, continuati spre Retezat.

Intersectie

Cam de aici se iese din padure si incepe sa se vada Valea Stanisoara (dupa numele lacului unde in curand veti ajunge). Urmam asadar poteca si marcajul prin frumoasa Vale. In dreapta se va vedea tot mai bine Culmea Lolaia. Dincolo de aceasta culme este Valea Stevia inspre Rausor, care se va vedea foarte bine de pe Retezat, daca nu veti avea ceata. Apropos, cand ajungeti pe Retezat, incercati sa va formati o privire de ansamblu a acestor doua vai, pentru a intelege mai bine traseul pe unde ati venit si posibilitatile de ture in aceasta zona. De pe Retezat se poate ajunge inapoi la Cabana Pietrele (si apoi Gentiana) chiar pe Culmea Lolaia, sau chiar prin Valea Stevia.

Spre sfarsitul lui August si chiar inceputul lui Septembrie, gasiti zmeura in prima parte a zonei alpine inferioare pe Stanisoara. Nu o mancati toata, lasati si pentru ceilalti. Noi cam in aceasta perioada am fost (septembrie) si am prins un timp frumos. Atmosfera nu a fost foarte clara; nu mai plouase de multa vreme. Lacul era destul de secat (Lacul Stanisoara, mai sus).

Valea Stanisoara

Un bun popas este langa Lacul Stanisoara, de unde incepe urcarea spre Saua Retezat. De pe Saua Retezat se poate vedea o panorama cu Rezervatia din Masiv. Si acolo locul este larg si se poate face un scurt popas.

Spre Saua Retezat langa Lacul Stanisoara

Lacul nu il voi arata in poza, fiindca este destul de secat. Prefer o fotografie cu el plin! Abia astept sa o fac pe urmatoarea, care sper sa fie asa cum mi-o doresc. Cautati izvoare aici la baza si umpleti sticlele, dupa ce v-ati hidratat corespunzator. Nu veti mai gasi apa pana la intoarcere. Noi urma sa coboram pe Curmatura Bucurei si apoi Valea Pietrele, deci nu mai gaseam apa pret de cateva ore bune. Daca vreti un astfel de traseu, luati doua sticle mici (bidoane), sau unul mai mare (1 litru sau chiar mai mult), de persoana. Nu luati apa din lac. Sunt cateva izvoare – identificati-le.

De pe Saua Retezat

De pe Saua Retezat se poate face si Bucura (traseu pe unde ne-am intors noi in Gentiana), prin doua locuri (Curmatura Bucuriei si Poarta Bucuriei).

Urmeaza sa urcam Retezatul. Ascensiunea e destul de grea, urcati incet si atenti. Nu va odihniti prea mult aici. Pe Retezat este o zona mai larga, cu iarba, unde puteti sa va intindeti, sa stati, sa mancati chiar. Daca vremea este buna, acolo se poate face un popas mai lung. De acolo se poate vedea o panorama unica cu tot masivul.

Iata-ne ajunsi pe Retezat!

Retezatul

Iata si o fotografie cu o parte din Lacul Stevia, vazut de pe Retezat, chiar aproape de varf:

Lacul Stevia de pe Retezat

E o splendoare sa vezi aceste frumuseti. Nu uitati sa multumiti Creatorului pentru ele.

Floare

Reclame

2 comentarii la “Gentiana – Retezat via Stanisoara (arhiva 2008)

  1. romeo spune:

    Fain si bine descris …cu o singura exceptie:este vorba de Valea Stevia si nu Valea Rausor!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s