Carnic – Gentiana (arhiva 2008)

In 2008 am petrecut 3 zile in Retezat. Primul traseu a fost Carnic-Gentiana. Am urcat dupamasa, pentru a ajunge la Gentiana, unde urma sa ne odihnim si sa plecam in cele doua ture in urmatoarele doua zile. Acest prim traseu, mai scurt, a servit si ca un mic antrenament.

Pana la Carnic se ajunge din Hateg prin Ohaba de sub Piatra, Nucsoara (si alte sate), cu masina.

Din Carnic o luam pe jos spre Pietrele, marcaj dunga albastra. Traseul merge pe un drum forestier… te poti pierde, dar foarte greu. Pentru Gentiana, se face stanga peste rau, la podul din imaginea de mai jos. Se poate merge si prin Pietrele.

IMG_1859_

Ma opresc putin, pentru o comparatie intre Pietrele si Gentiana, folositoare alegerii destinatiei voastre. La Pietrele se poate face foc, se poate campa, pe cand la Gentiana nu. De curand, la Gentiana este curent electric produs din energie solara si este mai liniste. Eu prefer Gentiana, dar uneori este nevoie sa se stea la Pietrele. Judecati singuri ce nevoi aveti, in conformitate cu planurile pe care vi le faceti pentru iesirea la munte.

Sa revenim. Dupa ce faci stanga, urmeaza o poteca. Mergeti pe ea:

IMG_1871_

Deci, avem triungi albastru pana la Gentiana. Ne intersectam si cu traseul spre Galesul (triunghi rosu):

IMG_1872_

Atat dimineata, cat si dupamasa, peisajul aici este foarte frumos, cu aerul curat care-ti aminteste mereu de ce ai venit la munte.

IMG_1898_

Exista chiar si un popas, unde puteti lua o gustare, sau puteti sta jos, pentru a va intari fortele si admira natura. De multe ori acest traseu este privit doar ca un drum pana la Gentiana, de unde trebuie sa inceapa adevaratele aventuri in munte. Dar, gasim aici o frumusete neasteptata si un aer curat imbietor, spre mai sus.

Nu dupa mult timp dam de un alt indicator, care ne spune ca vom ajunge in aproximativ 30 minute. Tot aici in intalnim cu drumul care urca din Pietrele (banda albastra pe care am inceput):

Indicatoare la munte - Gentiana

Ajunsi la Gentiana ne cazam si ne bucuram de un somn odihnitor.

IMG_1921_

Gentiana a fost refugiu si, de cativa ani este cabana. Nu sunt conditii cu dus, sau WC modern, sau apa la ghiuveta. Dar omenirea nu a inceput cu acestea… Exista o sala de mese si un rau in apropiere, unde iti poti face igiena de dimineata, sau de seara, de dupa traseu. Se poate cumpara ceai cald de la cabanier. Se doarme la mansarda (la comun), sau in paturi separate, intr-o incapere langa sala de mese. Eu prefer la mansarda.

E bine sa aveti la voi lanterna sau frontala pentru seara, afara nefiind iluminat. Fotografii realizate in 2008, cand am urcat impreuna cu Calin, Bogdi, Diana si Larisa.

Reclame

2 comentarii la “Carnic – Gentiana (arhiva 2008)

  1. Monica spune:

    Corect este CHIUVETA, nu GHIUVETA !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s