Lacul Stevia prin Rausor [2]

In acest al doilea post, voi prezenta putin traseul de la Rausor pana la Stevia.

Eu l-as imparti in trei portiuni (cum de altfel se pot imparti majoritatea traseelor turistice facute de la baza).

In prima parte avem parcurgerea padurii. Avem si aici trei portiuni: prima mai lina, pe o carare pana unde se imparte traseul (banda rosie, care duce la Retezat sau lacul Stevia o ia in dreapta, iar crucea albastra, care duce la Pietrele in stanga); a doua parte, cu un urcus foarte abrupt, fiind principala parte a padurii si, a treia parte, inspre zona alpina inferioara, unde apar bolovani pe drum.

Pe traseu sunt cateva luminisuri care va pot induce in eroare privind punctul de iesire din padure. De asemenea, atentie la a merge dupa marcaj si la copacii cazuti. Ar fi bine sa aveti cu voi parazapezi sau pantaloni lungi cu parazapezi.

Dupa iesirea din padure urmeaza o zona de jnepenis, inspre zona alpina superioara. Portiunea nu a mai fost curatata de mult si crengile vegetatiei pot acoperi cararea. Exista si portiuni in care jnepenisul te poate acoperi. Atentie la marcaj si aici. Pe harta este tracut si un refugiu (Condor), dar noi nu l-am intalnit astazi.

Foto iesire din padure, Valea Raul Stevia

Iesind in pajistea alpina, se vad in dreapta Culmea Valereasca, apoi Varful Valereasca si Varful Prelucele. Desigur, in fata se inalta Retezatul (care de aproape nu mai pare retezat), iar in stanga se continua Culmea Lolaia. Aceasta impreuna formeaza un semicerc care te inconjoara impunator.

Continuind urcarea, depasim o zona mai inalta, de unde se vede a doua. Traseul marcat (banda rosie) merge pana aproape de Retezat si apoi o ia in stanga, urcand spre Saua Lolaia in directia Retezat. Practic traseul urca Retezatul prin N-E. Spre Lacul Stevia nu este marcaj. Dar, atunci cand observati ca traseul o ia spre Saua Lolaia, nu faceti stanga urmand banda rosie, ci va duceti inainte spre Retezat direct. Este intuitiv cam unde ar putea sa fie lacul. E o carare care se desprinde din cea marcata spre dreapta. Treceti de bolovanii mari si ajungeti la Stevia.

Lacul Stevia are pesti. Langa lac, datorita amplasamentului, vocea pare amplificata. Nu vorbiti tare, respectati natura si linistea. Ar fi interesat sa vedeti cat de incet puteti vorbi si totusi sa fiti auziti de cineva aflat in partea cealalta a laculu. Lacul este adanc, rece si limpede. Nu este permis a se face baie in apele Parcului National Retezat.

Lacul Stevia

Recomandarea mea este sa nu beti apa din lac. Daca va uitati spre Retezat ar trebui sa vedeti luciul unui paraias. De acolo puteti lua apa buna de baut. Plecati cu apa la voi cand coborati, ca sa aveti. Puteti lua si de pe drum, dar nu e la fel de buna si de curata ca apa izvorata din munte.

Iata si o imagine spre Depresiunea Hategului luata de pe traseu:

Spre Depresiunea Hategului

Recomandarile sunt facute in urma unei ture in 22.08.2009, pe o vreme foarte buna, fara niciun nor pe cer si fara vant. La urcare am facut 3 ore, mers incet. Am avut o zi frumoasa, cu cer senin. Recomandarea mea pentru aceasta tura, chiar pe o vreme buna este: tricou de schimb si bluza de corp cu maneci. Bluza se poate folosi pentru a va incalzi imediat ce ajungeti sus. Daca vremea nu e buna, aveti nevoie si de haine cu protectie la vant si pelerina ploaie. Pe o vreme buna, bluza ajuta la o incalzire rapida a corpului, chiar daca nu e nevoie de ea prea mult. La coborare am parcurs traseul in 45 min. Am fost 5 persoane: Sandu, Alu, Danut, Beni si Calin. Succes tuturor!

Traseu Stevia

 

Data tura: 22.08.2009

Lasă un comentariu