Incaltamintea

Masivul Retezat este format din roca tare, in marea lui majoritate. Uneori urcusul si coborasul este abrupt, pe carari foarte folosite (coborarea Peleaga spre Papusa, Valea Rea etc).  Dupa ploi, apele se umfla si ies pe cararile formate. Efortul poate produce supraincalzirea labei piciorului in bocanc. In aceste conditii, incaltamintea este foarte importanta.

Ce trebuie considerat in ce priveste incaltamintea folosita in Masivul Retezat (si nu doar):

– sa protejeze glezna, deci suficient de inalta pentru a strange glezna (nu strangeti incaltamintea pe glezna, decat dupa 20 minute de mers, cand piciorul s-a obisnuit cu efortul la care va fi supus in urmatoarele ore);

– sa minimizeze impactul cu solul, mai ales la coborare, sau la parcurgerea zonelor alpine, cu multe pietre, coborasuri si urcusuri succesive (deci o talpa speciala, care sa absoarba socul pe cat de mult posibil);

– sa aeriseasca suficient laba piciorului si sa nu tina transpiratia;

– sa se usuce usor, daca se uda;

– sa permita tratarea cu substante speciale, pentru impermeabilitate;

– sa fie suficient de usoara;

 

Se recomanda folosirea incaltamintei dupa o perioada in care a fost purtata. Daca purtati direct o incaltaminte noua riscati bataturi si dureri la picioare. Pentru siguranta, puneti in trusa medicala pansamente mici (tip leocoplast). Daca incaltamintea este totusi noua, evitati ca prima tura sa fie lunga.

Folositi slapi usori daca stati la cabana, in tot timpul in care nu sunteti pe traseu. Se pot folosi si incaltari de tip adidas, dar putin ridicati, sa protejeze gleznele.

Nu fortati piciorul la primele ture si la inceputul fiecarei ture. Nu fortati piciorul la coborare, dupa ce ati stat pe varf o perioada de timp.

Daca sunteti intr-o drumetie mai lunga si folositi doua perechi de incataminte, purtati-le succesiv, pentru a va obisnui piciorul cu amandoua. Astfel nu veti risca bataturi cand are loc schimbul la jumatatea excursiei.

La cea mai mica jenare, folositi leocoplast pentru a stopa formarea sau extinderea unei bataturi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s